[ Tilbake ]

Meldingsblad fra Aust-Agder fylkesbibliotek  -  Nr. 3 - September 2000 

ISSN 1502-1505 (online)

Innhold:

IFLA 2000 - REISEINNTRYKK FRA JERUSALEM

Biblioteksjef Sigrid K. Nesland i Åmli var en av tre unge norske bibliotekarer som reiste til Jerusalem som   IFLA-stipendiater, - sponset av Norsk Bibliotekforening og Biblioteksentralen. Bokstøtten er først ute med å formidle noen av inntrykkene Sigrid sitter igjen med etter turen.

Her sitter jeg på kontoret og svetter over budsjettarbeidet en grå og trist høstdag.  Jeg ser ut av vinduet og lar tankene vandre. Nå føles det helt utrolig at jeg i midten av august var på IFLA konferansen i Jerusalem. Hvordan kan det ha seg at biblioteksjefen fra lille Åmli havnet på en slik konferanse?

Vel, det hele startet med at jeg så en fristende mail fra Frode Bakken på lista til Biblioteknorge. Der kunne man lese at Norsk Bibliotekforening og Biblioteksentralen lyste ut tre stipendier for unge bibliotekarer. Dette for å gi oss unge en sjanse på å bli nærmere kjent med IFLA.

Jeg syntes dette hørtes spennende ut, men gjorde ikke noe mer før jeg fikk en mail fra  Ingebjørg Aagre fra fylkesbiblioteket som på det sterkeste anbefalte oss å søke, og kalte dette vårt livs sjanse! Jeg tvilte på at mine sjanser var spesielt store, og overraskelsen over å få en telefon fra Frode Bakken som gratulerte meg med stipend var ekte! Jeg forsto plutselig hva folk må føle når de får en hyggelig telefon fra Hamar. Kunne dette være sant? Dette var rett og slett fantastisk!

Først da vi kjente varmen slå imot oss i Tel Aviv gikk det opp for meg at dette var virkelig. Vi tre som hadde fått stipend (Rigmor Haug: Vestfold fylkesbibliotek og Marianne Julin: Høgskolen i Oslo foruten meg selv) skulle bo på et hotell med det passende navnet: Pilgrims Palace. Hotellet lå like ved Damaskusporten i den arabiske delen av Jerusalem. Fra vinduet mitt hadde jeg en fantastisk utsikt til bymurene som omgir Gamlebyen. Da jeg litt ut på ettermiddagen hørte minareten  kalle til bønn, forsto jeg hvor langt hjemme i fra vi var. Rundt hotellet var det mange gateselgere som tilbød sine varer. Det var gamle koner som solgte frukt og grønnsaker, menn som tilbød fisk og ferdig grillet kjøtt og unge gutter som solgte vestlige sigaretter. Lydene og luktene som omga området vi bodde i kan med rette kalles eksotiske.
Siden vi bodde så nær Gamlebyen var vi der flere ganger. Vi hadde en guidet tur, hvor vi var innom noen av severdighetene Gamlebyen har å by på. Vi så ortodokse jøder som stod fordypet i bønn ved Klagemuren. Etter å ha ventet lenge for å bli sikkerhetsklarert for andre gang slapp vi inn på Tempelplassen hvor muslimenes helligdom Al Aqsa moskeen står, men Klippemoskeen med sin kuppel av rent gull og håndmalte fliser gjorde nok størst inntrykk.
Rundturen ble avsluttet med at vi vandret i Kristus sine fotspor på Via Dolorosa til vi kom til Gravkirken. Gravkirken er ingen kirke slik vi er vant til, det er et stort bygg som rommer flere kirker og kapeller. Det var ganske mørkt i det hellige rom, luften var tung av røkelse, stearinlys og blitslys skinte om hverandre. På forskjellige tungemål kunne man høre begeistring fra turister som (i likhet med oss) prøvde å fange litt av stemningen på filmrullene sine. Samtidig lå mennesker på alle fire og kysset stedet der Kristus ble lagt da han ble tatt ned fra korset, andre tente lys mens de gråt. De fleste kirker er representert i Gravkirken, nevnes kan den gresk ortodokse kirken, den armenske kirken og den koptiske. Det er de gamle oldtidskirkene som er store her, den katolske kirken må finne seg i en underordnet rolle, mens den protestantiske kirken er alt for ung til at den i det hele tatt er representert. Dette fører også til at kirkene er et funn for kunstinteresserte; bysantinske mosaikker, greske og russiske ikoner, gull, sølv og edelstener pryder de gamle kirkene. Troende eller ikke, ingen kommer uberørt ut fra Gravkirken. Den som tror at Gamlebyen er et museum tar feil, det yrer av liv, helt siden de første pilegrimer kom har handelen blomstret i basarene som for eksempel Via Dolorosa går igjennom. Her gjelder det å kunne prutningens kunst og skjelne kvalitet fra juggel. Til tross for enkelte startproblemer, følte vi at vi ble ganske gode til å prute etter hvert. Men da vi fikk servert arabisk te i høye glass med fersk mynte etter en handel, skjønte jeg at selgeren var meget fornøyd. For te serveres kunder etter en meget god handel! Credoet i basaren er at du finner en sum du er villig til å gi for en ting, det nytter ikke å tenke over reell verdi. Det kan ofte være nærmest umulig for turister å kunne bedømme. Jeg innrømmer gjerne at jeg bare blir mer og mer glad i den store håndskårne julekrybben  i oliventre jeg falt for. Det var absolutt verdt alt strev med å få den hjem. For de av dere som ikke kjenner til oliventreets hardhet kan det fortelles at dette er hardt treslag, noe som betyr at det er tungt, veldig tungt når man har en hel krybbe i håndbagasjen.

På dagsturen vår til Nablus gikk turen gjennom bibelsk landskap. Landskapet var kupert, og jorden er rik på mineraler noe fargespektret røper. Noen steder var jorden sennepsfarget, andre steder nærmest rustrød. Overalt var det olivenlunder eller terrasser med oliventrær. På markene jobbet menneskene som de har gjort i år tusener. Ingen traktorer var å se, men mange esler. Vi kjørte forbi en gammel palestinsk mann som leide et esel og plukket brensel,  kontrastene er store. Turen til Nablus ble arrangert av Norsk Bibliotekforening sammen med Erling Bergan (Bibliotekaren), målet med turen var å se biblioteket i Nablus og om mulig få et inntrykk av palestinernes kår. Vi møtte stor gjestfrihet og nysgjerrighet. Vestlig turisme er ikke helt vanlig dypt inne i de selvstyrte palestinske områdene. Markedet/basaren i Nablus var fri for suvenirer og turistjuggel. Vi fikk smake på en palestinsk søtsak: Kunafeh. Dette var en svært søt, litt klissete sak som besto av bl.a. honning, ost og safran. En lekkerbisken for søtemomser! Både arabisk og armensk mat kan anbefales på det varmeste, smakfullt, krydret og eksotisk. Biblioteksentralen inviterte oss på en minneverdig middag på en av de beste arabiske restaurantene. En kulinarisk opplevelse!
Både turen til Nablus og senere turen til en flyktningleir utenfor Betlehem var interessante og delvis rystende. Det er alltid to sider av en historie, og om ikke annet ble jeg klar over hvor dyp og vanskelig konflikten mellom palestinere og jøder er. Det hører med til historien at den arabiske verden boikottet IFLA konferansen i år, siden den var blitt lagt til Jerusalem. At IFLA valgte å legge konferansen til nettopp Jerusalem er ganske oppsiktsvekkende for en organisasjon som hevder å være politisk nøytral. Men dette ga oss anledning til å se hvordan konflikten speiler seg i befolkningen og dagliglivet, en erfaring som har gjort meg svært ydmyk ovenfor alle som ofrer tid og krefter for å skape fred.

Det faglige programmet, var utrolig givende. Plutselig forsto jeg hva IFLA er, hva de driver med og hvorfor. Jeg synes det var fantastisk å oppleve at bibliotekarer fra for eksempel Danmark kunne få tips og råd til problemer de strevde med fra bibliotekarer fra Argentina eller Australia, for der hadde man funnet en løsning på det problemet. Internasjonalt samarbeid i et nøtteskall! Ellers var det mange interessante forelesninger, bl.a. en meget god om ytringsfrihet. FAIFE (Free Access to Information and Freedom of Expression) som er den delen av IFLA som jobber med viktige temaer som ytringsfrihet og sensur. Det var nok den faglige delen som interessert undertegnede mest. Disse temaene er nok mer aktuelle enn mange av oss tror - også i vår del av verden. 
 
På alle måte var reisen til Jerusalem en fantastisk og berikende opplevelse - faglig, sosialt og kulturelt. Jeg håper at Biblioteksentralen og Norsk Bibliotekforening også neste år gir tre unge bibliotekarer muligheten til å bli nærmere kjent med hva IFLA er. 
 
 
 

Fra venstre; Marianne Julin, Rigmor Haug, Sigrid K. Nesland 

Mye mer kunne fortelles, som et frieri i Basaren, vannpiperøkende bibliotekarer, Fødselskirken i Betlehem og en drosjetur med en fransk dame som viste seg  å være IFLA presidenten Christine Deschamps. En så fantastisk tur måtte få en flott avslutning, og slik var det ingen overraskelse for oss at Oslo ble tildelt IFLA 2005!

InnholdAGDER LESER FINSK

For fjerde gang inviterer Foreningen Norden til fordypning i nordisk litteratur i leseringer, og nå er turen kommer til Finland. Startskuddet for "Agder leser finsk" går i Arendal bibliotek mandag 25.september. Finlands ambassadør i Norge, Ole Norrback, vil forteller om Finland, finsk kultur og litteratur, det blir servert smakebiter på finsk mat, og kvelden avsluttes med et  litterært lysbildekåseri fra turen til Island med "Agder leser islandsk".
Plakat med invitasjon til denne kvelden er sendt alle folkebibliotekene i Aust-Agder med oppfordring til å få i gang leseringer. Studiehefte med litteraturliste er under arbeid og foreligger på åpningsarrangementet. Det blir også sendt ett eksemplar av studieheftet til bibliotekene. I tillegg til aktiviteten i leseringer, planlegges det forfatterbesøk, besøksturné med foredrag om finsk litteratur og litteraturreise til Finland våren 2001. Påmelding til leseprosjektet skjer til Nordisk informasjonskontor Sør-Norge. 

InnholdKURS FOR BIBLIOTEKSJEFER

Finn Terje Uberg, Iveland kommune og Kristin Stolpestad, Bykle kommune, er begge opptatt på Statens bibliotektilsyns obligatoriske kurs for biblioteksjefer tilsatt på dispensasjon. Kurset er et innføringskurs i bibliotekadministrasjon og kommunal saksbehandling og holdes på Scandic Hotel Triaden, Lørenskog, 16.-20.oktober 2000.

InnholdPEDAGOGIKK I VERKSTADER FOR SJØLVSTUDIUM

Som vi skrev i forrige nr. av  Bokstøtten  fikk Aust-Agder tildelt plasser på det nye studiet i voksenpedagogikk ved Høgskolen i Bergen. Bare Valle kommune søkte om opptak til studiet, dette henger nøye sammen med kommunens deltakelse i prosjektet  "Felles løft for livslang læring i Agder".
Søkningen til studiet var relativt stor, og Valle fikk med 2 deltakere, nemlig biblioteksjef  Lisbeth Dalquist Homme og skolesjefen i Valle, Ingvar Nes. En tredje søker fra Valle står på venteliste. 
Studiet går over 3 semestre og starter midt i oktober. Vi ønsker Lisbeth og Ingvar lykke til med studiene! Parallelt med studiene vil arbeidet fortsette i kommunen med å utvikle videre folkebiblioteket som læringsarena for voksne under utdanning.
Mer informasjon om studiet: http://www.hordaland.folkebibl.no/verkstad

InnholdFORFATTERTURNÉ

Turnéen går av stabelen i oktober, og er fylkesbibliotekets satsing i forbindelse med årets txt-aksjon. Pål Gerhard Olsen har skrevet bøker både for voksne og barn, men som barnebokforfatter er det bøkene om fotballklubben "Tigrene" han er best kjent for.
Pål Gerhard Olsen skal turnere i 9 kommuner i fylket, og vi gleder oss til å bli nærmere kjent med han!

Innhold"NISTE PÅ VEIEN" - ISLANDSKE BARNEBØKER

"VEGANESTI" eller "NISTE PÅ VEIEN" er navnet på en vandreutstilling med islandske barne- og ungdomsbøker som Rogaland fylkesbibliotek nå tilbyr bibliotekene. I forbindelse med Islands 50-års jubileum som selvstendig republikk i 1994, opprettet den norske stat et fond for å styrke det kulturelle samarbeidet mellom Norge og Island. Et av de første prosjektene som fondet støttet, var en norsk barnebokutstilling som ble presentert på bibliotek og skoler over hele Island. Nå er det islendingenes tur til å presentere sin barnelitteratur for oss. 34 forfattere er representert med bøker og de er presentert i en flott katalog som følger utstillingen.
Utstillingen blir sendt ut i to store kofferter og er svært enkel å montere. Plassmessig kan utstillingen passe inn i både store og små lokaler, og kan også presenteres i et klasserom. Det koster ikke noe å motta utstillingen, men hvert enkelt utstillingssted må bekoste frakt til neste sted.
Informasjon om utstillingen skjer bare gjennom Bokstøtten, så vi ber derfor bibliotekene om å gjøre dette kjent for aktuelle skoler. Fylkesbiblioteket har noen få eksemplarer av katalogen som vi kan låne ut hvis noen ønsker å se nærmere på innholdet før en eventuelt bestiller utstillingen. Dette er en unik anledning til å vise en spennende og original utstilling!
Utstillingen kommer til Aust-Agder våren 2001 og bibliotek/skoler som ønsker å vise den, må ta direkte kontakt innen 15.oktober med:
Rogaland fylkesbibliotek v/Anne Liv Tønnessen
E-post: anlt.adm@rogaland-f.kommune.no
Tlf.: 51 50 71 25  Fax: 51 50 70 25
 
 

InnholdPlakater, brosjyrer og  teksthefte til aksjon txt er nettopp utsendt, og vi regner med at de fleste bibliotekene har mottatt dette. Konkurransen  denne gang legger vekt på lesing i mye større grad enn tidligere, og det er også mulig å delta i bare deler av opplegget. Vi håper mange skoler og bibliotek er i gang med planlegging, og at høsten 2000 blir en leselyst-høst!!
 

(www.txt.no)

InnholdFORTELLERTURNÉ MED BOKBUSSEN

2 ganger tidligere har bokbussen vært brukt som scene for dukketeaterforestillinger. Det ga absolutt mersmak!  I november planlegges et 3-dagers fortellerturné med bussen, og denne gangen har fylkesbiblioteket engasjert Bodil Lunden, nå pensjonert barnebibliotekar fra Grimstad. Bodil har stelt med mye mer enn barnelitteratur, blant annet er hun en av to dukkespillere i Grimstad dukketeater. Det legges opp til arrangement på bokbussen der Bodil forteller og dramatiserer med hånddukkene sine. Målgruppen er småbarn, og  vi kommer tilbake med mer informasjon om opplegg senere.

InnholdNY DATO FOR BIBLIOTEKSJEFMØTET

Tidspunktet for høstens biblioteksjefmøte er flyttet til torsdag 30.november. Av programmet nevner vi oppfølging av it-spørsmål fra vårens møte og problem-stillinger knyttet til fjernlån. IT-konsulent Kristin Havstad skal delta på den store  fjernlånskonferansen i Stjørdal i oktober og vil formidle nytt derfra. Vi mottar gjerne innspill om andre aktuelle saker - ta kontakt med oss så snart som mulig!

InnholdIT-NYTT FRA FYLKESBIBLIOTEKET

IT-spalta har i dag "parkert" i Danmark - et sted det er "dejligt" å være, også virtuelt.  Noen av dere har besøkt landet i sommer - vi andre får bare drømme  - og surfe... Internett er både informasjon og opplevelse. I biblioteka har vi tradisjonelt vektlagt den informative sida. Oppfordringa i dag er: surf!  Bruk noen minutter hos danske bibliotek. Finn ideer til "ditt" biblioteks hjemmeside.

Vi minner om tilbudet vårt når det gjelder hjelp til å lage hjemmesider for biblioteket, se kurskatalogen: www.aa.fylkesbibl.no/kurs/kurs2000.html#nettsted
Pågangen kan ikke karakteriseres som eksplosiv... Kanskje oppleves ikke internett som en aktuell arena for markedsføring av biblioteket? Kanskje er dere i tvil om hva sidene bør inneholde?

Det danske kulturtidsskriftet "Søndag aften" har anmeldt nettstedet til 114 danske bibliotek! Erfaringene oppsummeres i en interessant artikkel, se www.cultur.com/1999/0309.html
Artikkelen er kanskje for spesielt interesserte, men alle kan ha glede av et nettbesøk hos Det Nordjyske landsbibliotek i Aalborg. Nettsidene oppnådde "5 terminaler" (... her dreier det seg ikke om terningkast...) Anmeldelsen kan du lese her: www.cultur.com/biblioteker/nordjysk.html

Nordjylland er naboen vår i sør. Vi trekker fram to ressurser fra Det Nordjyske landsbiblioteks nettsider:
o Nordjyllandsbasen - litteratur om Nordjyllands Amt: nobis.njl.dk:1800/is/WDLB/
o Forfatternet Aalborg: www.njl.dk/forfatternet/index.htm

Har du vært på virtuelt museum?
Ta en tur til Nasjonalmuseet i København og besøk utstillinga "Guder og grave", en presentasjon av dansk bronsealder : www.natmus.dk/kulturnet/
Eller kanskje du heller foretrekker et besøk på Louisiana, museum for moderne kunst?: www.louisiana.dk/dansk/

Vi vandrer tilbake til biblioteksektoren og "Åpenbaringen Silkeborg bibliotek"  Mest av alt kan du tenke deg å flytte inn, skriver Erling Gjelsvik.. : www.silkeborg.bib.dk/rapporter/gjelsvik/
"For meg er det er en gåte at vi nordmenn, såpass sårbare som vi i kraft av vår åtallighet faktisk er, kan tillate oss å la bibliotekene gå for lut og kaldt vann".

Der var vi raskt hjemme igjen - Takk for turen!
 

SeniorSurf 2000

Arendal, Gjerstad, Grimstad og Risør er påmeldt Seniorsurfdagen 17. oktober. Seniornett Norge melder at de tilbyr 100 stk. av SeniorSurf-avisen til utdeling i de bibliotek som ikke har meldt seg på. "På denne måten vil alle kunne være med på PR for internettbruk i biblioteket, og Seniorsurfdagen vil få et innhold i alle landets kommuner" skriver Seniornett Norge. Avisa beskrives som en meget tiltalende og informativ trykksak som tar sikte på å avmystifisere internettbruk, og å fortelle litt om det en kan oppleve på tur i "cyberspace".

Vi tar sikte på å formidle stemningsrapporter fra Seniorsurfdagen i neste nummer av Bokstøtten.
 

ISFI - Informasjonssøking og formidling via internett

ISFI-kurset er nå godkjent som et 5-vekttallskurs i høgskolesystemet, dvs bestått eksamen gir 5 vekttall. Det avholdes ordinær ISFI-eksamen i desember. Fristen for å melde seg på er 15. oktober. Påmelding kan skje pr e-post til isfispor@jbi.hio.no. Nye kursdeltakere kan henvende seg til fylkesbiblioteket for å få påmeldingsskjema. 
 

Innhold
 
NYTT OM NAVN

Aust-Agder fylkesbibliotek
Ellen Sjeggestad er tilsatt i 1/2 stilling som avdelingsleder for Bokbussen. Hun er nå ansatt i Arendal bibliotek og begynner i fylkesbiblioteket 1.oktober. Hun kommer fortsatt til å beholde en deltidsstilling i Arendal.

Bykle
Biblioteksjef Anny Mandt har fått innvilget 2 års permisjon for å overta en stilling ved Stavanger bibliotek. Fylkesbiblioteket ønsker henne lykke til i ny stilling selv om vi gjerne skulle ha sett at hun fortsatte i Bykle. 
Vikariatet har vært utlyst, men ingen søker med fagutdanning har meldt seg. Bykle kommune søker nå Statens bibliotektilsyn om dispensasjon i vikarperioden for Kristin Stolpestad som er avdelingssykepleier i kommunen.

Strømsbu videregående skole
Harrieth Møller Lindset har overtatt ansvaret for skolebiblioteket ( 1/2 stilling)  fra 15.september. Hun skal samtidig fortsette i 1/2 stilling som sekretær ved skolen.

Høgskolen i Agder
Ragnhild Storlie er ansatt i et 50% vikariat ved avdelingen i Arendal.

Innhold
 
SKUMRINGSTIME - BARNET I NORDEN

Tema for årets nordiske bibliotekuke 13.-19.november er "Barnet i Norden". I likhet med tidligere år er det valgt en tekst som på samme tidspunkt skal leses opp på de deltakende bibliotek i hele Norden. Teksten i år er fra Astrid Lindgrens bok "Nye spell av Emil i Lønneberget". På bakgrunn av årets tema foreslåes det at folke- og skolebibliotekene samarbeider og at skolene mandag 13.november kl.09.00 inviterer alle klassene til "Morgengry" på skolen. Lyset slukkes og i skinnet fra stearinlys leses kapitlet fra "Nye spell av Emil i Lønneberget". Barnebibliotekene oppfordres til å invitere  daginstitusjoner til "Morgengry" på samme tidspunkt. Og så, - tradisjonen tro, blir det skumringstime kl.19.00 med høytlesning for far, mor, besteforeldre og barn. Bibliotekene kan f.eks. starte arrangementet kl.18.00 og avslutte med at lyset slukkes og teksten leses kl.19.00. 
6 dager før påmeldingsfristen er ute er det bare 2 bibliotek i Aust-Agder som er påmeldt: Arendal og Valle. Vi håper lista inneholder flere navn 20.september!
 

Innhold
 
 HAR DU HØRT AT -
 • "Ny plan for utvikling av skolebibliotek i videregående skoler i Agder" er ferdig fra arbeidsgruppens side og er sendt på høring til alle videregående skoler, fylkesbiblioteket, arbeidstakerorganisasjonene og Elevorganisasjonen i Norge.
 • Bosvik AS i Risør har storleveranse av møbler til det nye biblioteket i Alexandria som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Risør bibliotek har i sommer hatt en liten utstilling av noen av møblene sammen med informasjon om oppdraget i Egypt.
 • Rapporten for prosjektet "Vil boken overleve dataalderen i Iveland? - En undersøkelse ved Iveland skole" foreligger nå. Interesserte kan låne den fra Iveland folkebibliotek eller fylkesbiblioteket.
 • Fra Åmli skolebibliotek foreligger det også en rapport om et prosjekt knyttet opp til elevenes bruk av automatisert bokkatalog. Biblioteksjef Sigrid Nesland kan gi nærmere opplysninger. Vev-utgave av rapporten vil bli tilgjengelig fra fylkesbibliotekets hjemmeside.
 • Lillesand folkebibliotek må belage seg på enda en tid i overfylte lokaler. Etter vårens gladmelding om at bystyret hadde vedtatt flytting til nye leide lokaler i sentrum, melder Lillesandsposten at byggherren har utsatt byggestart og at det dermed er uvisst hva som blir ny beliggenhet for biblioteket. 
 • Leseprosjektene med Agder leser nordisk har vakt interesse også utenfor fylkesgrensene. På et kurs for nordiske bibliotekarer på Høgskolen i Oslo i august, orienterte Ingebjørg Aagre fra fylkesbiblioteket om nordisk leseglede i Agder, og Unni Ramsvatn, Nordisk informasjonskontor Sør-Norge, skal fortelle om prosjektene på et kurs for lærere og skolebibliotekarer på Lysebu i oktober. 
 • 2 gutter fra Songe skole i Tvedestrand gikk helt til topps i den landsomfattende lesekonkurransen arrangert i vår av "Lesebua" - et prosjekt ved Nordland fylkesbibliotek.  Andreas og Fredrik utgjør hele 6. klasse ved skolen, og de hadde lest 8994 sider hver i løpet av 3 mnd.! Gjennomsnittlig leste hver elev som deltok i konkurransen 1627 sider. Også elever fra Froland barneskole og Holt skole deltok. Mer stoff: lesebua@narvik.folkebibl.no.
 • Arendal bibliotek har fått forespørsel om å bli med i en brosjyre som skal presentere 10 norske folkebibliotek. Det er Statens bibliotektilsyn som står bak brosjyren 
 • "Inn i teksten" er et litteratur-formidlingsprosjekt ved Norsk barnebokinstitutt. Flere skoler i Agder er med i dette pilotprosjektet der målet er å vektlegge barns leselyst, i tillegg til at lærere og elever skal få kunnskap om nyere barne- og ungdomslitteratur. Samarbeidspartnere er bl.a. Pedagogisk senter i Kristiansand og Andøen litteratursenter. To prosjektskoler i Aust-Agder deltar. Det er Evje barneskole og Tingsaker skole i Lillesand.
Innhold


AGDER INNVANDRERSAMLING

Som de fleste nok har observert har AI begynt å bruke e-post.
Sirkuleringen av de 14 språkdepotene vil foregå over e-post og vi ser dette som en effektivisering.
Ved bruk av e-post til alle bibliotekene ser vi også at vi når ut med informasjon til flere.
Et eksempel var når vi nå sendte ut sirkulering på Somali depoter. 3 bibliotek hadde stått på denne sirkulasjonslista og nå økte det til 7 bibliotek! Dessverre har vi ikke mer enn 3 depoter og det er meget vanskelig å skaffe bøker på somali. Vi har det i bestilling og vil få så snart det kan skaffes mer. Det sier seg selv at alle som ønsker det ikke kan få depot på somali i denne omgang, men blir stående på vår sirkulasjonsliste. 

Agder Innvandrersamling minner om møte for medlemsbibliotekene på Hotell Norge i Lillesand onsdag 8. November.

UDI Kristiansand vil ta for seg:

 • utviklingstendenser i den nasjonale flyktningepolitikken
 • bosetning av flyktninger i Agderkommunene
 • hva ser UDI som de største utfordringene/problemene framover
 • fra Kosovo til norske lokalsamfunn på Agder
Fra Grimstad får vi besøk av flyktningekonsulent Tora Skippervold.
"Flyktningehverdagen" på biblioteket vil Vennesla bibliotek v/Anne Kjersti Bentsen fortelle om.
Invitasjon vil bli sendt medlems-bibliotekene.      Sett av dagen!

Kontingenten  i Agder Innvandrersamling har vært uforandret i 10 år.
Fra januar 2001 vil den øke til 4.000 kr. pr. år. De siste 10 årene har det vært en stor økning i arbeidsmengden.
 

Innhold


Nytt fra


         Avd. Aust-Agder 

v/ lederen

Kjære medlemmer.

Håper alle har hatt en god sommer  og tar fatt på høstens aktiviteter fylt av energi.

Bokmessen Gøteborg
NBF, avd. Aust-Agder fikk 18 påmeldte deltakere til bokmesse-turen, 15.-17. september, Arendal-Gøteborg.
Vi synes responsen har vært bra. Referat og inntrykk fra turen og bokmessen kommer senere.

"Bibliotek-sti"
På årsmøtet i 1999 ble det vedtatt å forsøke en "bibliotek-sti" i Aust-Agder. Det vil si at vi skulle forflytte oss rundt om i fylket med arrangementer som satte søkelys på bibliotek (gode og dårlige) forhold. Det lokale folkebibliotek skulle stå som arrangør, men med økonomisk støtte fra NBFs lokalforening.
Risør og Gjerstad meldte sin interesse, men av ulike årsaker viser det seg at begge disse 
arrangementene må utsettes til neste år.

Kontaktmøte for tillitsvalgte
NBFs kontaktmøte for tillitsvalgte finner sted på Sørmarka, 27.-28. oktober.
Lederen kommer til å delta. Ta kontakt dersom dere har saker som ønskes fremmet.

Vervekampanje
NBF har vervekampanje på virkeplanen for i år. Vi ber alle våre medlemmer om å delta 
i vervingen. Foruten å styrke biblioteksaken har også medlemmene økonomiske fordeler, for eksempel ved deltakelse på studieturer.

Årsmøtet
Dato for årsmøtet er ikke endelig fastsatt, men sannsynligvis er det mest aktuelt å legge det i forbindelse med biblioteksjefmøtet i høst. I så fall blir årsmøtet holdt torsdag 30. november [NB! Ny dato],
(ca kl. 16.00). Merk dere datoen, og send oss eventuelle saker som ønskes tatt opp snarest.

Konferanser
IFLA-MØTET: Sigrid Nesland søkte stipend og fikk delta på IFLA-møtet i Jerusalem i august i år. Flott!
Vi minner om følgende konferanser:
OPP OG FRAM - OVER OG UT? Bibliotekpolitisk konferanse i Bergen, 2.-3. november.
ORD & BILDE: Nordisk seminar om billedbøker i Bergen 9.-10. nov. (Årsmøte i BUF i tilknytning til seminaret, onsdag 8. november).
 

Herdis Häring
  
 
BOKSTØTTEN
ISSN 0807-545X (trykt utgave)
ISSN 1502-1505 (online)

Utgiver: Aust-Agder fylkesbibliotek
Serviceboks 617, 4809 Arendal.
Tlf.: 37 01 39 20 Fax: 37 01 39 75
E-post: aust@aa.fylkesbibl.no
URL: www.aa.fylkesbibl.no

Sendes alle folkebibliotekavdelinger, videregående
skolers bibliotek, kommunene v/kulturansvarlig, NBF/avd. Aust-Agders 
medlemmer, Statens bibliotektilsyn, fylkesbibliotekene m.fl.

Trykt utgave: opplag 145
Internettutgave: http://www.aa.fylkesbibl.no/bokstoetten/

Innhold