[ Tilbake ]

MED BARN OG BØKER TIL FJELLS

 

Lørdag 17.august vil det skje en helt spesiell begivenhet på heia mellom Gjøvdal og Tovdal, nærmere bestemt på, og på stien opp til, Arendal og Oppland Turistforenings hytte Skarsvassbu i Åmli kommune.

Da blir Barnas fjellbibliotek, landsdelens første fjellbibliotek for barn, høytidelig innviet. Fjellbiblioteket er et unikt tilbud til barn som besøker turistforeningens hytter og består av et lite utvalg (ca. 60 bind)  natur- og dyrebøker, billedbøker, høytlesningsbøker m.m. og er beregnet på barn (og voksne) mens de oppholder seg på hytta. Bak dette tilbudet står Aust-Agder bibliotek og kulturformidling (tidligere fylkesbiblioteket) og er et ledd i bibliotekets markering av "Sørlandet i 100". Aust-Agder bibliotek og kulturformidling driver fra før Bokbussen med besøk til utkanter og grisgrendte bygder i fylket. Nå blir litteraturformidlingen også utvidet til hei og fjell der Bokbussen må melde pass. 

Så vidt vites, er det ingen andre fylkesbibliotek i landet som har et slikt tilbud til sine turistforeningshytter. Én hytte til får sitt Barnas fjellbibliotek i løpet av høsten, og så vil de andre hyttene (12 i alt) komme med etter hvert.

Arendal og Oppland Turistforening har et svært aktivt Barnas Turlag, og innvielsen skjer i forbindelse med en tur 16.- 18. august til Skarsvassbu som er blitt Barnas Turlags spesielle hytte hvor overnatting skjer både inne, og i gapahuk og lavo ute. 

Lørdag 17.august fraktes bøkene opp i ryggsekker av bibliotekets ansatte, og vi vil bli møtt på halvveien av barna som vil hjelpe oss med å bære bøkene i sine små sekker den siste biten fram til hytta. Der samles vi først i friluft  rundt steiketakka til mat etter anstrengelsene, og etter at fylkesbiblioteksjefen og Arendal og Oppland Turistforenings leder høytidelig har innviet ”biblioteket”,  får barna oppleve en fortellerstund med forteller Astrid Holtskog fra Gvarv i Telemark. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Tidspunkter
Avreise fra Åmli kl. 09.45 via Gjøvdal og videre bomvei (nøkkel nødvendig) vestover opp på heia fra Landsverk til Sinevatn. 
Avgang til fots fra Sinevatn kl. 10.30.
Ankomst Skarsvassbu med samling rundt steiketakka  kl.13.00.

Fotturen fra Sinevatn tar ikke mer enn ca. 30-45 min. for voksne, men her skal vi møte barna på halvveien, slik at den siste delen fram til hytta kommer til å ta atskillig lengre tid.