Aust-Agder fylkesbibliotek
           Prosjekt-torvet

Aust-Agder fylkesbibliotek 
Telefon: 37 01 39 20 
Telefax: 37 01 39 75 
E-post: aust@aa.fylkesbibl.no
 


Sist oppdatert 11.09.2001 
av aust@aa.fylkesbibl.no
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

TXt 2001 i Gjerstad for leseopplevelser og leselyst

Denne gang var det ungdommes tur. Foreningen !les hadde lagt opp tXt 2001 for 13-16-åringer, og lærerne på Sunde skole tok oppfordringen. Det ble kjøpt inn 3 pakker fra aksjonen !les med teksthefter og bokmerker. Vi manglet 5 hefter, som Åmli bibliotek forærte oss. I løpet av de siste tre ukene i oktober leste alle 96 elevene på Sunde skole tekstheftet. Fredag 26. oktober var det litteraturdag på skolen. I første time gikk klassene hver til sitt. De siste kapitlene ble lest, og man diskuterte seg frem til løsningsordet. Elevene svarte også på spørsmål fra Hypertekst i et konkurranseskjema som lærer Elsa hadde laget. 
Deretter gikk elevene i selvvalgte grupper: 

  • Bokbadgruppen badet, hadde litterær stafett og forskjellige oppgaver.
  • Tegnegruppen laget illustrasjoner til ”Hypertekst”, som ble hengt opp over bokutstillingen i skolebiblioteket.
  • Dramagruppen dramatiserte den greske myten om Tesevs og Ariadne. En lærer sto for manus og regi.
  • Underholdningsgruppen laget ”show” til festen i gymnastikksalen.
  • Forfattergruppen skrev tekster i tilknytning til myter og Hypertekst; moderne versjoner av greske myter og fortsettelse av tekstutdragene. 
  • Kjøkkengruppen laget ”myterett” (gryterett).
  • Lese- og fortellegruppen leste og fortalte spøkelseshistorier.
  • Pyntegruppen gjorde klart til forfatterbesøk i biblioteket og fellessammenkomstene i gymnastikksalen.
Midt på dagen gikk vi til bords til gryterett og brus. Det smakte kjempegodt. Det var dekket lekre småbord, og en elev spilte taffelmusikk. God organisering gjorde at rundt 120 mennesker fikk spist og kost seg og ryddet opp i løpet av 50 minutter. 

Deretter ble elevene delt igjen. 8.klassingene så filmatiseringen av Klaus Hagerups bok ”Høyere enn himmelen”, mens elevene i 9. og 10. fikk møte forfatteren av ”Hypertekst”, Kari Sverdrup. Sunde skole har klassesett av hennes bok ”Vi var fem”, som 9. klassene skulle begynne på etter forfatterbesøket. Noen elever hadde på forhånd lest bøker som var stilt ut på folkebibliotekavdelingene. Kari Sverdrup viste seg som en svært god formidler. Hun holdt de rundt 60 ungdommenes interesserte oppmerksomhet om sitt forfatterskap og sin forfattergjerning i halvannen klokketime uten pause. Rektor takket med blomster og diverse bøker om Gjerstad.

I siste time var alle benket i gymnastikksalen igjen. Kari Sverdrup gledet oss med å være med. En ung konfransier suste frem og tilbake på hjul over scenen og ledet oss igjennom showet. Rektor holdt en liten tale og fikk opp stemningen med det samme. Dramagruppen fremførte minotaurusmyten i gresk ånd, med bl.a. talekor. Det var premieutdeling for beste besvarelse på hvert klassetrinn på den lokale hypertekst-konkurransen. Den som hadde best resultat av alle fikk en spesiell premie. En nydelig gammel dame med hatt og veske deklamerte ”De gammeldagse piker” av Gunnar Reiss Andersen. Husorkesteret Patsè, med slagverk, piano og fele, hadde et eget lite show, som fikk alles godfot til å trampe takten. De tre musikerne akkompagnerte også en sjarmerende kvinnelig sangstjerne. Det var stor stemning i salen. Til og med bilblioteksjefen fikk en vakker blomsterbukett for intitiativet, enda det var lærerne som stod for hele tXt-aksjonen og skal ha æren av at det ble så vellykket.
Spesielt må skolebiliotekansvarlig Elsa Skancke Pedersen nevnes for sin entusiasme og innsats med planlegging og gjennomføring.